diumenge, 1 de gener del 2012

Emili i els detectius









Emili i els detectius es una novel·la infantil que es pot trobar actualment a les llibreries editada per Animallibres. L'autor va ser Emil Erich Kastner (1899-1974). La novel·la va sortir a la venda  l'octubre de 1929. Era el primer llibre que Kastner escrivia per a nens. L'edició de Emili i els detectius només a Alemanya, va vendre més de dos milions d'exemplars i ha estat traduït a 59 idiomes fins ara. La presència de un entorn urbà real i no imaginari va ser important per l'èxit de la narració. Berlín la ciutat protagonista, llavors era una de les capitals capdavanteres de la cultura europea. El llibre narra les peripècies de l’Emili que comencen quan li roben els diners en el tren que el porta a Berlín, on va per passar uns dies a casa de l’àvia. Durant la persecució del lladre, l’Emili coneixerà en Gustau, el noi de la botzina, i els seus amics, els detectius. Junts, organitzaran un pla infal·lible per atrapar el lladre i recuperar els diners. L'escriptor va patir persecució, posteriorment a escriure el llibre, per part dels nazis quan van pujar al poder l'any 1933. Va estar present a la cremada dels seus propis llibres que anaven segons el regim nazi "en contra de l'esperit alemany". Podeu trobar més dades de la novel·la a  Una vida de conte i a  la pàgina d'Omnium Cultural. L'escriptor Joaquim Carbó reconeix que el llibre va ser un dels seus referents a l'hora de començar a crear narracions infantils.

L'edició que surt a les imatges es la primera que es va fer en català per part de editorial Joventut l'any 1935. La traducció es de Melcior Font (1905-1959) que va ser director de la revista infantil Jordi (1928). El llibre en cartoné i que es pot dir que es una edició de luxe,  recull il·lustracions de l'edició original alemanya i fotografies de la pel·licula que va fer la productora UFA. Destacar la qualitat general de l'edició. El disseny, les il·lustracions i les fotografies son magnífiques. L'editorial junt amb la seva filial editorial Mentora era la més important de l'època tant pel nombre de títols com per la qualitat del text i la presentació de les seves obres infantils i juvenils.

Gerhard Lamprecht  (1897-1974) va dirigir l'adaptació del llibre al cinema l'any 1931. Un jove Billy Wilder (1906-2002)  el va ajudar a fer el guió. Kastner mai va arribar a estar d'acord amb el resultat final de l'adaptació. La pel·licula va ser un èxit esclatant a l'Europa d'entreguerres. Ja a l'any 1932 el públic barceloní podia veure Emilio y los detectives al cinema Lido en sessió de matí i tarda. El cinema Lido estava ubicat a la Rambla de Catalunya número 37 a on ara es situa la llibreria Casa del llibre. Billy Wilder, d'ascendència jueva ja al 1933 se'n va anar d'Alemanya, i poc després comença la seva gran carrera com a guionista i director de cinema als Estats Units. Rolf Wenkhaus (1917-1942) va ser l'actor infantil que va encarnar el paper d'Emili. Els nazis s'aprofitarien de la seva popularitat fen-lo protagonista d'un pel·licula de propaganda l'any 1933. Moriria en combat l'any 1942 durant la segona guerra mundial.

Nom original: Emil und die Detektive. Editorial Joventut, 1935. 96 pàgines. 29x22 cm. 

4 comentaris:

  1. No he llegit la novel·la, però l'he fullejat algun cop, i penso com tu que els dibuixos i les il·lustracions són magnífiques.

    ResponElimina
  2. Justament les il·lustracions de les novel·les originals són de Walter Trier, un fantàstic dibuixant, versàtil, audaç i tendre que també va practicar la sàtira política i va haver-se d'exiliar perquè fou perseguit pels nazis.
    S'havia iniciat dibuixant a Simplicissimus i Jugend, les revistes alemanyes més importants, i durant la guerra mundial participà amb les seves caricatures que ridiculitzaven Hitler, Goebbels i tota la tropa en el llibre 'Jesters in earnest', una imprescindible mostra de dibuixants antinazis. És el portadista més famós de la revista Lilliput, i un dels il.lustradors alemanys més importants del segle XX. La seva associació amb Kästner per donar forma a Emili, es podria equiparar a la tríada que formen Goscinny, Sempé i el Petit Nicolau...

    ResponElimina
  3. Enric, es el típic llibre que ve de gust fullejar de tant en tant.

    ResponElimina
  4. Gràcies Kap per arrodonir l'apunt amb les interessants dades que aportes sobre l'il·lustrador.

    ResponElimina