divendres, 3 de juny del 2011

Terenci Moix i els còmics

Terenci Moix

Terenci Moix


Dolça Catalunya núm. 59. Els còmics / 1968. Terenci Moix (1942-2003).  Editorial Mateu. Fascicle. 30x22 cm. Color. 24 p. Pàgines reproduïdes: portada, 281, 282, 299.

Terenci Moix el 1968 publicaria amb LLibres de Sinera, Los "comics", arte para el consumo y formas  pop que l'any 2007 es reeditaria com a Historia social del cómic a Editorial Bruguera. Ves a saber el perquè del canvi de nom del llibre, quan sembla molt més adient l'original. Aquest estudi estava plenament amb concordança amb les idees de intel·lectualitat dels anys 60 de veure els "tebeos" no solament com un enteniment per la canalla. Es tractava de valorar-los com un reflex de l'època en la que es produïen, com a possible mitjà expressiu i artístic i com a element important de la cultura de masses. Va ser en aquests anys que comença el creixement exponencial de un còmic conscient de les seves possibilitats com qualsevol altre mitjà artístic i la recuperació i valoració de les grans obres editades des de el començament del segle XX. 

El 1968 ja hi havien llibres (pocs) en català que parlaven de ninotaires, d'humorisme gràfic, ... però Terenci, en aquest fascicle de Dolça Catalunya, es dels primers que dona un enfocament plenament modern i contemporani sobre l'estudi del món dels còmics.

3 comentaris:

  1. Ah coi...
    Però si jo tinc els 4 llibres de "Dolça Catalunya". De tant en tant l'he mirat, però mai m'havia fixat en que hi havia un apartat dedicat al còmic. L'hauré de redescobrir i llegir-me aquestes pàgines.

    Salut i còmic

    ResponElimina
  2. Magnífica iniciativa la de este blog!!!

    :D

    ResponElimina
  3. Gracias Manuel, se agradece el comentario por parte del director de una web indispensable para los aficionados y estudiosos del còmic www.tebeosfera.com

    ResponElimina