Enric Sió. El dibuixant que va trencar motlles. Inauguració dimarts 19 de febrer a les 19 h. Exposició oberta del 19 de febrer al 14 d’abril de 2019 a la Sala Josep Uclés
del Centre Cultural El Carme, de Badalona. c/ Francesc Layret 78,
Badalona. Metro Badalona Pompeu Fabra (línia lila). De dimarts a
divendres, de 16 a 20 h; dissabtes, 11 a 14 h i de 16 a 20 h; diumenges,
d'11 a 14 h. Entrada lliure.
Idea, comissariat, textos i documentació: Jordi Riera Pujal.
Projecte expositiu i disseny gràfic: Albert Navarro
Producció: Ajuntament de Badalona. Àrea de Cultura. Vicerectorat d’Arts, Cultura i Patrimoni de la Universitat de Barcelona
Llibre (catàleg, color, català-castellà, 220 pàgines): Museu de Badalona, 2019.
Agraïment a Rafael Vila Ricart per la cessió de dibuixos i objectes del fons Enric Sió per l’exposició i el llibre .
Venda del llibre a:
Sabadell Còmics
La Gralla
Museu de Badalona
Mitjans:
TV3 Telenotícies migdia, 1 març 2019
On Barcelona (Sonia Gutiérrez), El Periódico de Catalunya, 15 febrer 2019.
El Punt Avui (Jaume Vidal), 25 febrer 2019
El Nacional, 3 març de 2019
La lectora corrent, 2 març de 2019
Cultura/s 872 (Julià Guillamón), La Vanguardia, 16 març 2019
Enric Sió (Badalona 1942 – Barcelona 1998). Estudiant d’economia i belles arts, arribà a parlar cinc llengües i va exercir d’il·lustrador, humorista gràfic, teòric, fotògraf, cineasta publicitari, editor i creador de mons propis en l’anomenat novè art. La seva faceta més coneguda és com a autor de còmics, un creador perfeccionista i innovador reconegut internacionalment. Va ser un pioner, que explorant, va saber obrir nous camins expressius en el llenguatge del còmic. Parlem d’un intel·lectual de personalitat complexa, que tenia la necessitat permanent d’empaitar la llibertat personal i col·lectiva i exercia d’amant perseverant de l’heterodòxia. Un home que ja de jove es va allistar al reduït exèrcit dels estetes, un grup que adora i busca la bellesa tant en la seva vida privada com professional.
Aquesta exposició està dedicada a un badaloní que val la pena recordar per les seves actituds valentes davant la vida i per la qualitat de la seva obra. Enric Sió va ser un artista i també un personatge mediàtic. Va ser un pioner en la lluita perquè el còmic fos reconegut, no solament com un entreteniment per a la canalla, sinó també com una disciplina narrativa dirigida als adults. Un mitjà que podia arribar a ser artístic i que havia d’estar posicionat en el mateix nivell que altres arts narratives com la literatura o el cinema.
El jove Enric Sió, sorgit d’una postguerra castradora i enaltidora de la mediocritat, es va afegir amb entusiasme als anys seixanta a l’esclat jovenívol, colorista i experimentador de l’època. Va començar a trencar motlles fent proves amb el dibuix, el color i la narrativa com pocs ho havien fet. Inconformista amb la realitat social i política, i creador tossudament individualista, va deixar petja pels diversos mitjans en què col·laborà. No passava desapercebut, era un seductor que s’escapava del que era habitual. En les relacions personals, l’originalitat del seu pensament, el seu parlar tranquil, el somriure acollidor i una cabellera generosa el feien destacar com una persona fora del corrent.
En aquesta exposició intentarem donar una visió polièdrica del personatge, de les obsessions, les pors, els somnis, les contradiccions, els fracassos i els èxits. L'autor va saber fugir de la vulgaritat i de l’avorriment de la feina repetitiva que llavors era dibuixar historietes i llançar-se sense xarxa a la llibertat creativa. En la seva biografia professional es poden veure reflectits molts dels vaivens vitals de la generació a la qual pertanyia. Una generació plena de somnis que es va veure immersa en uns temps de mudances intenses en la forma de viure. Els profunds canvis socials i polítics convivien amb unes vides sentimentals inestables. En l’entretant, el temps anava passant entre trobades, copes, projectes i tertúlies.
Oriflama, una revista catalana per a joves en ple franquisme.
Un dibuixant de còmics dins de la «gauche divine».
Les grans obres; Aghardi i Mara.
Cercant la llibertat creativa a Milà.
Dibuixant la història en còmic a París.
Retorn a Catalunya.
Batallant contra la censura.
Mirades.
Comentaris sobre Enric Sió i la seva obra.
Enric Sió va dir.
Homenatge.
Carles Gené
Inés De Salvador
Julià de Jòdar
Josep Ilario
Jordi Riera Pujal
Entrevistes realitzades a l'Aula Magna de la Universitat de Barcelona el 8 de febrer de 2019.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada