dijous, 21 de juliol del 2011

Escobar a Patufet



Patufet (1968-73). Edita: Baguñà Hnos. Revista infantil i juvenil. 20x14 cm. Portades dels números 22, 29 (1969) i 57 (1970).

Josep Escobar i Saliente (1908-94) fou un dels autors fonamental de còmic català. Va col·laborar amb acudits a Patufet des de el número 5 de gener de 1969. Dibuixaria la seva primera portada per la revista el següent número.

Escobar va publicar dibuixos en diverses revistes als anys vint i trenta com Virolet, La Gralla, Diari de Granollers, Sigronet, Papitu, Pocholo, TBO , L'Esquellot i L'Esquella de la Torratxa. Els seus punyents i magnifics dibuixos satirics antifeixistes el farien passar un any i mig a la presó els anys 1939-40 per cortesia del regim franquista.

A la postguerra, un cop sortit de la Model, passaria a ser dels autor a més reconeguts de l'anomenada Escola Bruguera. Els seus personatges més exitosos serien els bessons Zipi i Zape i Carpanta, però en faria molts d'altres com: Doña Tula, suegra; Profesor Tenebro (excelent mostra d'humor negre que valdria la pena que fos més conegut); Petra, criada para todo; Blasa, portera de su casa; Doña Tomasa; Don Óptimo y Don Pésimo; Toby,...

L'any 2002 la seva familia va donar el seu arxiu a l'Hemeroteca Municipal Josep Mora de Granollers. Material que s'ha anat mostran al Museu de Granollers i del que se n'han fet catàlegs, i tambè  un DVD (Rebels amb causa, 2006) amb algunes mostres dels seus treballs de dibuixos animats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada