divendres, 13 de maig del 2011

El Barça, campió

Cruiff

Barça

Tretzevents. Número 208. 1 de juny de 1974. 29x21 cm. 24 p. Portada de Gin, Jordi Ginés  (1930-95) amb Cruyff, Reixach i Sotil. Article i dibuixos de Joaquim Muntañola i Puig (1914- ).

El 1973 s'autoritza el fitxatge de dos estrangers per equip per poder jugar a la lliga espanyola. El Barça fitxa l'holandès Johan Cruyff, considerat llavors el millor jugador del món i el peruà Hugo "Cholo" Sotil. L'equip, entrenat per Rinus Michels, sota el lideratge de Cruyff  i amb la col·laboració de jugadors amb la classe de Carles Reixach guanya el Real Madrid al Bernabeu amb un històric 0-5, el 17 de febrer de 1974. Després de 14 anys sense fer-ho, el mateix any el Barça acaba guanyant la lliga. Curiosament encara que el Real Madrid era llavors l'equip representatiu del regim franquista, ni el club ni el seu entorn no va orquestrar cap campanya per intentar menysvalorar o judicar la victòria del Barça. Eren altres temps, menys en esportivitat, amb quasi tot pitjor que els actuals.

3 comentaris:

  1. És curiós, encara recordo aquest número i fins i tot que vaig copiar aquesta mateixa caricatura genial d'en Gin i la tenia penjada a l'habitació!

    ResponElimina
  2. L'arribada de Cruyff i dels èxits al Barça va calar fort a la societat catalana del moment. Va esparverar que un jugador com Cruyff fes anuncis de calçotets per la televisió. Que poc després posés el nom de Jordi al seu fill, quan l'any 1974 els catalans encara nomes podien posar Jorge. Va ajudar a tenir una mentalitat guanyadora i moderna en el futbol que implica una major presencia en els mitjans de comunicació i no nomes en els esportius. Aquesta magnifica portada en una revista infantil com Tretzevents o les cançons que li va dedicar La Trinca seria un bon exemple de tot això.

    ResponElimina
  3. Jo també estava suscrit! m'enrecordo d'aquesta portada!

    ResponElimina