divendres, 8 d’abril del 2011

Aviat a les llibreries El còmic en català


A partir de 14 d'octubre de 2011 ja es pot trobar o demanar a les llibreries els primer llibre íntegrament dedicat al còmic en català. 

El còmic en català. Catàleg d'àlbums i publicacions (1939-2011)
Jordi Riera Pujal. Rústega. 21x15 cm. Col. Vinyetes. Color. PVP: 15 €. 184 pàgs. Edicions Glénat.

EAN: 9788499472676
ISBN: 978-84-9947-267-6 

Més de 200 imatges de portades de còmics reproduïdes. 

El llibre es un estudi i catàleg sobre tot el que s’ha publicat en còmic en llengua catalana des del final de la guerra civil fins ara (1939-2011). Es fa evident que hi ha un buit important en l’ investigació de la cultura popular en català. Cultura que ha marcat a una part important de les diverses generacions que convivim avui en dia. Aquest llibre vol ajudar a omplir part d’aquest buit en el camp del còmic.

L’autor, Jordi Riera Pujal, col·leccionista i estudiós del tema, va començar a posar a l’abast del públic la seva base de dades sobre el còmic en català a Internet a partir de desembre del 2007. La pàgina es Catàleg de Còmic en Català. Aquesta web corregida i molt ampliada en quant a dades, referències i comentaris ha servit de base per fer l’estudi. Dos anys de voltar per biblioteques i arxius, d’escriure alguns autors i de recopilar i contrastar la documentació que s’ha trobat en base de dades digitals, webs i blocs diversos han acabat per donar forma aquest llibre. ComiCat de la que l’autor es un dels col·laboradors, Patufets, còmics en català (http://vinyetes.blogspot.com), Comic.cat  han estat tres dels blocs més consultats.

Fer un primer estudi sobre un tema implica que nomes hi ha referents parcials en que basar-se. Confiem en la paciència dels lectors en els possibles errors o mancances que hi hagin. L’autor resta obert a mantenir correspondència amb qui vulgui aportar més informació. En el llibre s’inclou més de 300 imatges a color de portades de publicacions escanejades directament per aquest treball.

Els apartats del llibre
- Terminologia del llibre
- Pròleg de Joan Navarro
- Introducció
El llibre comença per parlar de l’historia del còmic en català en que dóna unes petites bases del que s’editava en aquest camp fins el 1939, per passar a parlar dels primers intents de publicació en català a partir dels anys cinquanta, la transició, l’arribada dels primers governs autonòmics fins arribar a l’actualitat (2011).

S’ha posat potser com a mostra “d’humor negre” el començament de l’estudi al 1939. Es evident que pràcticament fins els anys seixanta i encara amb limitacions, la publicació en català de “tebeos” estava prohibida, però es important el fet de recordar-ho. L’impossibilitat de publicar va ser important perquè va marcar l’historia posterior i va suposar un trencament amb les generacions que treballaven en aquest camp abans de la guerra civil.
- Àlbums i altres publicacions
Seguidament es passa a anomenar totes les publicacions trobades que han sortit en el mercat durant aquets anys. Estan ordenats alfabèticament i es dóna el nom, els autors, l’editorial, el format, color o B/N, número de pàgines. Si la col·lecció o títol ha tingut importància se’n fa uns descripció. S’ha tingut cura de buscar i d’encabir els títols provinents del País Valencià, les Illes i la Catalunya Nord. S’inclouen mencions a l’existència de unes adaptacions en còmic a la parla de l’Alguer.
- Revistes
Unes línies amb dades de publicació, autors, editors,... dedicades a cada revista que majoritàriament o parcialment han inclòs el còmic en les seves pàgines.
- Fanzines
Un recull de les principals aportacions.
- Humorisme gràfic
Un llistat dels llibres publicats d’humorisme gràfic en català que son un bon complement al tema general del còmic.
- Webcòmics
El llistat de webcòmics en català que es poden trobar actualment a Internet.
- Museus dels Còmic
Nom i ubicació dels actuals i del que està en construcció a Badalona.
- Salons
Llistat dels salons, fires, trobades que s’han fet i es fan arreu dels Països Catalans.
- Articles en premsa
Petit llistat d’articles en català sobre el tema de còmic.
- Catàlegs d’exposicions
Recull força ampli de les publicacions en català que s’han fet sobre les exposicions dedicades al còmic.
- Bibliografia en català
Llibres i estudis en la nostra llengua sobre el tema del còmic en general.
- Bibliografia en altres idiomes
Selecció de llibres i estudis publicats en altres idiomes.
- Bibliografia, creació d’historietes
- Vídeo, DVD, documentals
Documentals parcialment o totalment en la nostra llengua que han tocat d’alguna manera el tema del còmic
- Editors
Llistat d’editors actuals.
- Annex 1
Una taula per anys on s’indica el número de títols publicats i la procedència de l’edició. S’ha dividit en si son d’autoria estatal (incloent Catalunya Nord), de procedència franco-belga, de Estats Units, Japonesa o d’altres països.
- Annex 2
Una taula per anys on s’indica el número de publicacions en format apaïsat ( a la italiana), comic book (format típic americà) o manga (format típic japonès).

El total de títols en l’apartat d’àlbums en sentit ampli (publicacions de més de 15-20 p.) sobrepassen les 1,500 entrades. En quan a revistes prop de 40. En la taula de l’annex 2 es comptabilitzen uns 500 títols.

Podeu trobar els comentaris sobre el llibre en aquest mateix bloc.

Actualitzat desembre 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada