dimecres, 24 de desembre del 2014

El dibuix de Vinaixa a Sigronet


Vinaixa

Vinaixa

Vinaixa

Vinaixa

Ermengol Vinaixa i Gaig (1886-1954) va ser un dibuixant mot vinculat a la ciutat de Granollers. Va col·laborar amb revistes com Sigronet, Pulgarcito, La Gralla, Orientaciones nuevas. Gràcies a la seva ajuda Josep Escobar i Artur Moreno van començar a il·lustrar per l'editorial El Gato Negro (Bruguera). El regim franquista el tancaria a la presó durant dos anys pels seus dibuixos realitzats durant la Guerra Civil. Home de vida molt dissortada, l'any 1990 Jaume Arnella li dedicaria un romanço. El Museu de Granollers organitzaria l'exposició Vinaixa, 25 anys després el mes de novembre de l'any 1979.

Totes les imatges són de la revista infantil en català Sigronet, número 109, de 1926.  Són il·lustracions per la narració  Les mil i una nits. Podeu ampliar la informació amb la pàgina de Lluís Giralt sobre Vinaixa aquí.

2 comentaris:

  1. Un bon motiu per anar a Granollers. No coneixia Vinaixa, però m'ha agradat trobar aquests dibuixos de traç senzill i aire oriental.

    Bones festes i bon any, Jordi!

    ResponElimina
  2. Els anys de la postguerra varen ser molt difícils per ell. Es comenta que al seu enterrament tan sol hi van anar dues persones.
    Bon any Enric!

    ResponElimina