dijous, 3 de gener del 2013

Maigret dins la col·lecció Albor (Aymà)

.
Giralt Miracle

Giralt Miracle

Giralt Miracle

Maigret

Maigret

De tant en tant, un es premia a si mateix i fa una volta per el Mercat de Sant Antoni de Barcelona. Els diumenges al matí les seves parades farcides de llibres de segona ma i de diversos tipus d'articles, estan plenes d'humanitat i d'història recent . Col·leccionistes que busquen, persones que necessiten desprendre's dels seus llibres, paradistes que voldrien més compradors, xafarders indomables,... un aiguabarreig que potser perfectament que no agradi a tothom.

Tot caminant, intentant de no trepitjar ningú, ni que el del cotxet t'atropelli, un deixa caure la mirada per les rengleres de material desitjable. El ulls reposen mirant una magnifica portada que correspon a la mida de llibre més petita de la parada. Es la capçalera de uns quan llibres de Maigret, però no de la col·leccions més usuals. No es la de l'editorial Luis de Caralt en la que hi havia sempre l'imatge de Jean Gabin (el Maigret cinematogràfic de l'època) a la portada, ni tampoc es la versió en català d'Edicions 62.

L'any 1948, Ferran Canyameres (1898 -1964) que disposava del drets d'autor de Georges Simenon (1903 - 1989), propicia la primera edició de Maigret a l'Estat espanyol. Els editarà Aymà i portarà el nom aportat per Canyameres de col·lecció Albor.

Ricard Giralt Miracle (1911-1994),  un referent en el món del disseny català en farà el disseny de moltes de les seves portades. Giralt, per la seva col·laboració amb la Generalitat republicana, estava inhabilitat per la dictadura franquista per poder treballar,  va haver de firmar amb el pseudònim de M. Tlarig.

2 comentaris:

  1. Quines portades tan magnífiques! Has fet una gran troballa, Jordi.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Segur que hi havia forces aficionats que les coneixien, però per mi eren totalment desconegudes. Estem d'acord, el treball de Giralt Miracle es molt bó.

      Elimina