dimarts, 4 de setembre del 2012

Grans dibuixants, Ernest Guasp

Guasp
 Revista Lecturas número 147 d'agost de 1933.

Revista Lecturas número 147 d'agost de 1933.

Guasp
 Revista Lecturas número 148 de setembre de 1933.

Guasp
 Revista Lecturas número 149 d'octubre de 1933.

Guasp
Revista Lecturas número 151 de desembre de 1933. 

Ernest Guasp va néixer a Alzira (País Valencià) l'any 1901 i va morir a Mèxic l'any 1984. Dibuixant de traç modern i humor entremaliat va col·laborar  a capçaleres com Algo, El Be negre, El Diluvio, El Mercantil Valenciano, El Sol, La Vanguardia, Las noticias, Lecturas, L'Esquella de la Torratxa. Va pertànyer al Sindicat de Dibuixants Professionals i va col·laborar estretament a l'ultima època de L'Esquella de la Torratxa. Al finalitzar la guerra va passar per un camp de concentració a França i després es va traslladar a Mèxic on s'hi quedaria la resta de la seva vida.

En Lluís Solà al seu llibre L'humor català (1978) explica que ja a Mèxic en els anys de la guerra freda, el consolat americà donava cinquanta dòlars per cada acudit anti-soviètic que sortís publicat a la premsa mexicana. Guasp en feia un cada dia i de seguit anava a cobrar els dòlars que li tocaven.

6 comentaris:

  1. És curiós com molts dibuixants dels anys 30 tenien un estil semblant i perfectament identificable.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Als anys 30 estaven en actiu diverses generacions de dibuixants de molta qualitat. Una gran fornada que la guerra civil i la victòria franquista, va estroncar.

      Elimina
  2. Tota una escola, la dels anys 30. I quina actitud tan diferent la del Mèxic de la Guerra Freda comparat amb el de Lázaro Cárdenas que va acollir els exiliats.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Generalitzant, diuen que de polítics n'hi ha de dues menes, els que tenen principis i els intenten mantenir, i els que s'adapten als interessos que més els convinguin a cada moment...
      Diria, que abunda més la segona escola...

      Elimina
  3. Hola Jordi,

    Ja veus, el primer que he fet és veure el dibuixosd'en Guasp. Genials.

    Ja quedarem. Ramon.

    ResponElimina