dijous, 22 de desembre del 2011

Adéu a l'infantil/ Tretzevents

 L'infantil número 150 de gener de 1972. Portada de Cesc, Francesc Vila i Rufas (1927-2006) 

  L'infantil número 153 de febrer de 1972. Portada de Ivà, Ramon Tosas Fuentes (1941-1993). 

L'infantil número 154 de març de 1972. Portada de Florenci Clavé (1936-1998).

Fa uns dies ens arribava la trista noticia de que la revista infantil Tretzevents tancava portes. El ultim número que s'ha publicat, es el 903 corresponent al actual mes de desembre de 2011. La portada es de Montse Fransoy.

 La revista de periodicitat mensual, estava editada per Publicacions de l'Abadia de Montserrat, la direcció era de Montse Ginesta i amb 32 pàgines es venia a 4,60 euros l'exemplar de paper.

L'editora parlava de la disminució del  suport econòmic de la Generalitat com a causa del tancament, a la que podem afegir unes vendes d'exemplars, que son molt justetes per poder mantenir una publicació. Cavall Fort que aquest mes ha complert 50 anys reconeix una tirada de 15.000 exemplars. Tretzevents parlava d'una tirada l'any 2008 de 8.000 exemplars, que segurament aquest any 2011 s'hauran vist reduïdes per causa de la crisis. Es un llàstima, Tretzevents havia fet una renovació interessant els darrers temps apostant per joves autors del país. Entre la llista de col·laboradors actuals podem parlar de: Toni Cabo, Susanna Martin, Gustavo Roldán, Martín Romero, Josep Busquet, Pol, Linhart, Daniel Boada, Marc Brocal, Àlex Fito, Leo, Rebecca Luciani, Lluís Farré, Esteban Hernández, Elenio Pico, Jordiu Gimenez,... Publicacions de l'Abadia segur que ha intentar buscar alternatives al tancament de la revista i evitar la desaparició de una capçalera històrica, però no ha estat possible.

L'infantil era una revista nascuda l'any 1951 sota l'aixopluc del Seminari de Solsona . L'any 1963 canvia la direcció i l'orientació i surt amb una portada firmada per Coll. Es el número 137 de la numeració antiga i número 1 de la nova època. El dia de Sant Jordi de 1964 surt a la venda al quiosc amb una tirada de 3.000 exemplars. Els problemes amb les autoritats del franquisme son permanents però gràcies a diverses persones, sobretot els germans Sayrach, la revista tira endavant. A partir de 1968 i degut a problemes econòmics passa a editar-la Publicacions de l'Abadia de Montserrat. A partir del número 174 de1973 la revista renova el nom, L'infantil ja es Tretzevents. L'any 1995 la revista canvia la periodicitat de quinzenal a mensual.

L'infantil/ Tretzevents, dirigit sempre a un públic un xic mes jove que Cavall Fort sempre ha disposat de grans col·laboracions en el camp del còmic. Podem destacat noms com: Josep Coll, Josep Maria Alberdi, Albert Rué, Raf, Ivà, Florenci Clavé, Jesús Blasco, Carlos Giménez, Jan... Un dels grans èxits dels primers temps de L'infantil va ser les formigues Bibi i Tobi creades per Miquel Àngel Sayrach. Aquests personatges que molts recordem, algun dia s'haurien de poder recuperar per les actuals generacions. Sèries estrangeres molt conegudes que es van donar a conèixer gràcies a L'infantil van ser l'"Espirú" de Franquim, "Clifton" de Jo-El Azara, "El Califa i el Gran Visir" de Tabary, "Luky Luke" de Morris i Goscinny, "Asterix" de Uderzo i Goscinny, "Eric Castel" de Reading,...

4 comentaris:

  1. quina pena! vaig saber de la noticia per la Vanguardia, jo vaig ser suscriptor des dels 10 anys fins fa poc. En ells vaig descobrir el marsupilami i tot el comic Belga, com la Tirallonga. snif.

    ResponElimina
  2. Si que es una pena Aris. La revista va ser una finestra oberta al món, on podies trobar els grans autors del país, juntament amb els grans creadors de l'escola franco belga. Els dibuixants perden un lloc a on publicar i nosaltres disposem de menys diversitat de revistes infantils a més de perdre una capçalera històrica.

    ResponElimina
  3. Bon dia!
    Sí... de revistes infantils de (o amb) còmic no hi ha pas de sobra, precisament... Una notícia ben trista.
    Per favor... que algú ens faci saber alguna bona notícia algun cop, perquè ultimament... acabarem tots deprimits...!
    Salut!
    Quim

    ResponElimina
  4. Tot i que són revistes que jo mai havia llegit, és una llàstima que desaparegui una plataforma que serveix perquè nou dibuixants i il·lustradors es donin a conèixer i perquè els nens s'introdueixin en el fascinant món dels còmics i, per descomptat (a vegades no s'hi pensa) de la lectura.

    ResponElimina